Rozhovor: Michael "Miken" Turský

Již jste si mohli všimnout série článků o hře Overwatch. My pro vás máme exkluzivní rozhovor s jedním českým hráčem, který má velké naděje naši zem proslavit v eSportu.

Ahoj Mikene, prozraď nám na začátek jméno a věk prosím.

Michael Turský a je mi 20 let.

 

Prozraď nám, jak dlouho hraješ?

Hraji už od 4 let, takže to bude téměř 16 let.

 

Jaká byla tvoje první hra?

Moje první hra byla na Nintendo 64 a byl to Mortal Kombat. Na PC to pak byl Doom, Vlak, Half – Life a Counter Strike.

 

Vlak, to si pamatuji, hlavně hesla do lvl jako Ice Cream. Hraješ v nějakém profesionálním týmu a jak dlouho?

Hraji za eSuba Blue, což je tým pro hru Overwatch. Za eSuba hraji již 3,5 roku. Začínal jsem tam v týmu Starcraft 2.

 

Overwatch je teď hodně aktuální pařba, máš již za sebou nějaké umístění?

Asi nejlepší umístění bylo na finále ESL CZ/SK, kde se kvalifikovalo 8 týmů a my jsme se dostali na 2 místo, a potom další měsíc hned na 3. V topgamingu jsme pak zaznamenali úspěšné 1. místo a prize money 100 euro. 

 

To je super umístění. K nám do redakce se dostalo, že jsi dostal i pozvánku do světového šampionátu ve hře Overwatch. Jak to je?

Blizzard se z každé země rozhodl vybrat tým těch nejlepších hráčů Overwatch. Výběr byl podle nejlepších statistik a ranku, přesně vám to však bohužel neřeknu. V Česku bylo osloveno celkem 20 hráčů, ze kterých se pak vybralo nejlepších 6. Vždy byl vybrán jeden kapitán, který vybral dva hráče a zbylé tři hráče vybrali samotní hráči Overwatch. Já jsem se bohužel do týmu nedostal.

Overwatch turnaj

I tak si myslím, že je to hodně dobré a výzva do budoucnosti. Přeci jenom, byl jsi jedním z 20 oslovených! Mrkněme se na Overwatch trochu blíže, co se ti na té hře líbí nejvíce?

Je super, že kombinuje několik herních žánrů jako je MOBA a FPS. Z moby kombinuje hodně týmovou kooperaci, kdy musíte komunikovat se spoluhráči a hlavně je podpořit svou postavou. Z FPS je to pak mechanická část hry, kdy se potřebujete dobře pohybovat a hlavně mít dobrý aim (míření).

 

Jaká je tvoje nejoblíbenější postava a za kterou hraješ?

Mezi postavy, za které hraji, patří McCree, Genji a Tracer. Nejoblíbenější je pak Genji. Líbí se mi, že má mnoho schopností, je flexibilní a výborný v duelech. Je to však nejtěžší postava na ovládání. Stačí jedna chyba a je po vás. Pokud jej však ovládnete, nic na něj nemá. Mezi nejsilnější postavy v celé hře pak patří McCree, Zarya a Genji.

 

Myslíš si, že má hra jako je Overwatch budoucnost?

Rozhodně ano. Již teď ji hraje mnoho hráčů. Třeba v Korei, kde jsou velice známé herny PC Bang, něco jako naše internetové kavárny, překonala všechny ostatní hry a momentálně je jen o 1% pozadu oproti lolku (League of Legends). Je to dáno i tím, že se vývojáři angažují v rozvoji hry a i v různých detailech. Například asi jako v jediné hře můžete na foru nebo v oficiálních videích najít zašifrované informace o nových postavách nebo vývoji hry. Je to takový unikátní obsah pro lidi.


Ovšem má i své mouchy. Například není úplně vyladěná pro stream, protože musí nejprve opravit sledovací mód pro komentátory a lidi, co se na streamy dívají. Je tam hrozně limitované nastavení.

Starcraft 2 Dreamhack šampionát

 

Vyčerpávající odpověď! Hraje určitě i jiné hry, máš nějaké tituly nebo něco, na co jsi hrdý?

Jasný, hraji ještě krom Overwatch, Counter Strike: Global Offensive, StarCraft 2 a Osu!. StarCraft 2 jsem hrával i za eSubu, ale bohužel přišly takové změny, které mě od hry odradily a prakticky tu hru i potopily. Nicméně jsem byl konstantně mezi nejlepšími 250 - 300 v Evropě, celosvětově jsem byl tak mezi top 500. Nejvyšší dosažený rank byl High Master.

Ve hře Osu!, která je výborná na trénování postřehu, jsem momentálně 87 v česku a 18 148 celosvětově s 3 621 body. V CSGO je můj momentální rank Global Elite. Můj nejvyšší dosažený rank v Overwatch byl 77. Všechna tato umístění se pak dají řadit mezi nejlepší  1% procento hráčů na celém světě.

Tak to je hodně dobré, rozený talent. Máš nějakou zprávu pro začínající hráče a případné fanoušky?

Určitě mám. Kdo si myslí, že na to má, tak by to měl rozhodně zkusit a neměl by se na to vykašlat po první prohře nebo pokud se nemůže dostat na nějakou úroveň. Měl by každý den pravidelně trénovat, a i když tam nemusí být viditelně zlepšení, tak tam vždy nějaké je, a až po pár měsících to zlepšení půjde vidět.

Jaké jsou tvoje plány do budoucna, škola, práce, profesionální gaming?

Moje sny jsou živit se buď hraním nebo streamováním. U nás je to však docela obtížné a rád bych se chtěl dostat do nějakého světového týmu. Mám za sebou maturitu a od dalšího studia jsem si dal rok pauzu, právě proto, abych mohl pořádně trénovat a zlepšovat se, momentálně třeba v Overwatch, která má slibnou budoucnost.

 

Máš něco na závěr, co bys chtěl dodat?

Chtěl bych říci, že mě mrzí, jak se někteří lidi dívají na eSport, že to vidí jako sezení za počítačem a nic nedělání. Ovšem opak je pravdou, protože dostat se do top pozic je kolikrát těžší trénink než v některých sportech. Také tam nejsou žádné předsudky, protože v některém sportu člověk s nemocí se nemůže ukázat, ale u PC to vůbec nehraje roli. Také se dá porazit talent, pomocí usilovného tréniku.

A samozřejmě chci poděkovat všem, co se dívají na můj stream.

 

Díky za rozhovor Mikene a do budoucna ti držíme v redakci palce!

Osu! Relax mod kde nemusíš klikat kolečka, kde to klikne samo a je to jen na procvičení aimu


zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 03. 09. 2016   |   Zobrazeno: 8217x

Témata článku:Hry

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.