Přinášíme tipy na knihy pro malé kluky a holky

Dárky pro děti

Už jste přemýšleli o tom, co byste letos rádi našli pod stromečkem? Nový telefon, počítačovou hru anebo boty, které jste si vyhlídli ve výloze obchodního centra? A co takhle zábavný a čtivý příběh? Vyberte si z naší nabídky oblíbených knih pro malé kluky a holky. Na své si přijdou milovníci dobrodružství, fanynky romantických princezen i příznivci sportu.

Knihy pro holky

 

Láká vás svět princezen a nadpřirozených schopností, anebo vás více zajímají příběhy ze života dospívajících, kteří řeší stejné problémy jako vy? Ať už jste na straně něžných a romantických princezen, či statečných bojovnic, z našeho výběru knih na Kniha.cz si stoprocentně vyberete.  

 

Deník mimoňky

 

 Deník mimoňky

O tom, že druhý stupeň základky je boj, není pochyb. A co teprve, když ve škole nepatříte zrovna k oblíbeným jedincům a život vám ničí rivalka, která spřádá jeden ďábelský plán za druhým a brousí si zuby na kluka vašich snů. Přesně tyhle starosti řeší i třináctiletá Nikki z Deníku mimoňky. Ta navíc nemá klid ani doma. Její rodina je totiž totálně praštěná, o čemž koneckonců vypovídá už jen to, že se její otec živí hubením brouků.

Ještě že má Nikki alespoň své věrné kamarádky Chloe a Zoey, které ji doprovází na strastiplné cestě za jejím snem. Nikki totiž z celého srdce touží po tom proměnit se z nepopulární mimoňky na hvězdu večírků, pěveckou superstar, krasobruslařku v charitativní soutěži anebo školní poradkyni. Radit jí holky budou i v tom, jak konečně okouzlit jejího vysněného idola. Během své cesty se Nikki naučí, jak být tou nejsuprovější kamarádkou na světě. Přijde i na to, že je poměrně tenká hranice mezi splněním snu a pořádnou katastrofou.

 

Magický expres

 

Magický expres

Třináctiletá Flinn je puberťačka jako každá jiná, až na to že večer netráví chatováním na sociálních sítích ani sledováním oblíbeného seriálu. Místo toho vysedává na opuštěném vlakovém nádraží, odkud před dvěma lety beze stopy zmizel její nevlastní bratr Jonte. Celý jeho případ je tak trochu záhadou, nikdo totiž stále netuší, kam se poděl. Jediné, co po něm zůstalo, je pohlednice s podivnými verši, jež nedávají smysl, a vlakem, který kromě Flinn nikdo jiný nevidí.

Když se do posledního detailu stejný vlak jednoho dne objeví na nádraží, je jí jasné, že se nejedná o náhodu. Zvědavost a touha po odpovědích vítězí nad strachem z neznáma a Flinn se neohroženě vrhá za největším dobrodružstvím svého života. Jak se totiž ukáže, vlak nejede po žádné z běžných tras. Cílovou stanicí Magického expresu je totiž kouzelná internátní škola.

 

Malá baletka

 

Malá baletka

Ela si ze všeho nejvíc přeje stát se baletkou a začít navštěvovat baletní školu, která sídlí v její ulici. Hodiny tance jsou ale příliš drahé a Elini rodiče si je nemohou dovolit. Zrovna když se smíří s tím, že se její sen navždy rozplynul, nabídne jí madam Za-za hodiny zdarma. A co víc, půjčí jí také své červené baletní boty. Jak ale Ela sama brzy zjistí, nejedná se jen tak o ledajaké boty. Kromě toho, že mají červenou barvu, navíc ve tmě září.

Právě světlo, které vydávají, přiměje Elu, aby baletní boty obula. To ale netuší, že se v momentě, kdy tak učiní, ocitne v Zemi kouzel, kde žijí veškeré postavy, které dobře zná z baletních představení. Ela se tak seznámí například se Švestkovou vílou i se zlým Myším králem, který zajal Louskáčka, bez kterého nikdo v celém království neudělá ani jeden jediný taneční krůček. Naštěstí je tu šikovná Ela, která dá dohromady plán jeho záchrany, čímž všechny opět uvede do pohybu.

Už jste všechny Eliny příhody stihli přečíst? Nevadí. Série Malá baletka totiž nabízí hned několik dalších příběhů. Podobné dobrodružství můžete zažít také s baletkami Nelou nebo Rosou, které se do kouzelného světa rovněž vydají, a to v celkem 15 knihách této kouzelné série.

 

Knihy pro kluky

 

Zajímá vás sport, máte rádi napětí anebo vtipné příhody, se kterými se stoprocentně ztotožníte? Pak jistě oceníte náš výběr knih pro kluky, ve kterém nechybí dobrodružné příběhy, fotbal ani humorné vypravování ze školního prostředí. Vyberte si z našich vánočních tipů ten, který vás nejvíce zajímá.

 

Prašina: první merkurit

 

Prašina první merkurit

Myslíte si, že Prahu znáte jako své vlastní boty? Autor Vojtěch Matocha vás potom určitě přesvědčí o opaku. V jeho knize Prašina se uprostřed zářícího hlavního města totiž nachází velice tajemné místo. Jedná se o temný ostrov, na kterém z nějakého podivného důvodu vůbec nefunguje elektřina. Lampy tu nesvítí, tramvaje nejezdí, rádio nehraje a mobil nemá signál.

Do Prašiny jednoho dne zabloudí i Jirka se svými kamarády Tondou a En, kteří dosud ani netušili, že budou muset pátrat po dávném tajemství, které má moc změnit celý svět. Při nevídaném dobrodružství se parta přátel nejednou ocitne v nebezpečí. Po stejném tajemství totiž pátrá i skupina dospělých chlapů.

Foglarovsky laděný a mimořádně napínavý příběh doplňují ilustrace, které čtenáře vezmou přímo do nitra Prašiny. Do té se koneckonců můžete podívat rovnou dvakrát. V prodeji je již i druhý díl, který nese název Prašina: Černý merkurit. Během dalšího dobrodružství se kamarádi budou muset vypořádat hned s několika hrozbami, přičemž jednou z nich bude i jejich slábnoucí přátelství.

 

Deník malého poseroutky

 

Deník malého poseroutky

Zábavná série Deník malého poseroutky patří mezi nejoblíbenější dětské knihy. Ty jsou, jak už název napovídá, psány formou deníčku. Ten dostal hlavní hrdina Greg Heffley jako dárek od své mámy. A ačkoli ho původně považoval za nejtrapnější věc na světě, nakonec se ho přeci jen rozhodl naplnit svými životními zkušenostmi a postřehy. Kromě historek ze života puberťáka obsahuje deník také ilustrace, které vás zaručené pobaví.

Greg Heffley je puberťák, který se dostal na víceleté gymnázium, kde zažívá každodenní strasti dospívajícího člověka. V jednu chvíli má ale pocit, že mezi ostatní nezapadá a všude naráží na samé problémy. Negativní pocity mu pomáhá ventilovat právě zmíněný deník, kam pravidelně zaznamenává starosti s holkami, potyčky s rodiči i každodenní boj, který svádí v nové škole. Po boku mu pak stojí věrný kamarád Rowley Jefferson, s kterým zažívá mnohá dobrodružství.

 

Fotbalový nervák

 

Fotbalový nervák

Jak byste popsali svého nejlepšího kamaráda? Je chytrý i když učení moc nedá? Má hnědé vlasy a rád nosí vzorované oblečení? Je sportovně nadaný? Školákovi Loganovi z knihy Fotbalový nervák stačí k tomu, aby svého přítele přiblížil ostatním, jediné slovo. Robot. Ale ne tak ledajaký. Jmenuje se Java a je tím nejlepším fotbalistou na škole.

To se Loganovi náramně hodí, sám totiž hraje v týmu Fialových vombatů, kteří mají díky Javovi konečně možnost porazit své největší rivaly Červené medvědy. Výhra je o to víc lákavější, protože v tomto týmu hrají také hráči Bára a Jára. Na robota Javu spoléhají všichni Fialoví vombati. Jakým nepříjemným překvapením pro ně tedy je, když robot zvlhne a začne se chovat divně. Všichni hráči si rázem uvědomí, že výsledek zápasu teď stojí pouze na nich. Dokáží se spojit jako tým a střelit vytoužený gól?

 

Pro zvídavé děti

 

Neradi se nudíte a máte nutkání stále vymýšlet a objevovat nové věci? Pak byste pod stromečkem jistě rádi objevili některou z praktických knih, které vás mnohému naučí anebo minimálně pomohou zlepšit vaše dovednosti. Co třeba některou z následujícího výběru?

 

Dědečku vyprávěj

 

Dědečku vyprávěj

Víte, jak se správně chovat ve škole, v divadle nebo na návštěvě? Pokud máte pocit, že v tomto ohledu tápete, určitě sáhněte po knížce odborníka na etiketu Ladislava Špačka, který základní pravidla společenského chování sepsal také pro nejmenší publikum. Série knih Dědečku, vyprávěj je určená pro děti od 3 let a obsahuje základní pravidla etikety týkající se stolování i chování ve škole, doma a na společenských akcí.

Žádný nudný výčet pravidel ale rozhodně nečekejte. Veškeré vědomosti Špaček čtenářům, předává formou čtivého příběhu, jehož hlavními postavami jsou malá Viktorka a dědeček, jenž jí vypráví pohádkové příběhy, které jsou natolik napínavé, že si malé děvčátko ani neuvědomuje, že se z nich učí například to, jak správně používat příbor nebo jak se chovat ke starším lidem.

Kniha Ladislava Špačka zaznamenala obrovský úspěch, a tak brzy následovalo vydání dalších tří dílů, které doposud osvojené dovednosti čtenářů posouvají na další úroveň. Nejnovější pokračování, které nese název Dědečku, vyprávěj o světě, čtenáře zavede do pěti důležitých evropských zemí. Viktorka si vyzkouší orientaci na letišti, přespí v hotelu a naplno využije znalosti angličtiny, které získala ve škole. Osobního průvodce jí během dobrodružné cesty bude opět dělat její dědeček, který svou vnučku poučí o historii, jazycích, národních jídlech i tradicích každé z navštívených zemí.

 

Příběhy pozoruhodných dětí

 

Příběhy pozoruhodných dětí

Stalo se vám někdy, že jste se probudili a měli chuť dokázat něco opravdu fantastického, ale připadali jste si na to příliš malí? Vězte, že i v tomto případě platí, že věk je jenom číslo a rozhodně není překážkou. Důkazem je kniha, která se jmenuje Příběhy pozoruhodných dětí. Ta, přesně jak název napovídá, vypráví reálné životní zkušenosti dětí, které dokázaly něco, co by dospělý člověk zvládl jen stěží. A hlavně, co je vůbec nejdůležitější, nenechaly se zlomit složitou situací ani sebou samými.

Zvládly přežít v jihoafrické džungli či v australské pustině. Střetly se s aligátorem nebo žralokem, a dokonce přečkaly i zával lavinou. Řeč skutečně není o superhrdinech, ale o obyčejných dětech. Věděli jste, že Louis Braille vymyslel písmo pro nevidomé už ve svých patnácti letech, nebo že se brazilský fotbalista Pelé ve svých devíti letech rozhodl, že vyhraje světový pohár? Přečtěte si vypravování o obyčejných malých lidech, kteří mají neobyčejnou odvahu, vůli a velké sny.

 

Příručka přežití

 

Příběh přežití

Co kdybyste se někdy v životě dostali do situace, kdy budete čelit útoku žraloka nebo setkání s lidožravým tygrem, který vám dá jasně najevo, že je v potravním řetězci oproti vám výrazně výš? Věděli byste, jak se správně zachovat? Pokud ne, určitě byste v knihkupectví neměli minout Příručku přežití, která vás připraví na různé zapeklité situace, do kterých se jen člověk může dostat.

Kromě toho, že si osvojíte spoustu dovedností, které vám pomohou přečkat i ten nejhorší den, budete si umět poradit v momentě, kdy zabloudíte v lese bez kompasu či buzoly, nebudete mít kde přenocovat a zůstanete napospas žízni a hladu. Jednoduše řečeno, Příručka přežití z vás udělá dítě do pohody i nepohody.

Chybí v našem výběru vaše vysněná knížka? Podělte se o ni s námi v komentářích.

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 02. 12. 2019   |   Zobrazeno: 5763x

Témata článku:Rady a tipy

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.