Novinky ze světa technologií

3D tiskárny na kov

O 3D tiskárnách už jste určitě slyšeli. Pokud ne, jedná se o tiskárny, kde místo papíru dáte plast a můžete si vytisknout různé konstrukce. Použití je velmi univerzální. Můžete si vytisknout hračky, ale také oblečení nebo třeba boty.


Nyní je možné tisknout kovové výrobky na speciálních 3D tiskárnách. Tyto tiskárny jsou zatím v laboratořích a na domácí modely si ještě nějakou dobu budete muset počkat. Očekává se, že modely, kdy budete moct tisknout doma kov, přijdou až po roce 2020, ale už nyní můžete doma pomocí speciálních kazet tisknout například výrobky z bronzu.



Umělá inteligence

Umělá inteligence už s námi pár let je, ale její pokroky jsou rok od roku znatelnější. V roce 2017 jsme mohli zaznamenat boom v užití umělé inteligence v domácím prostředí, kde lidi tvoří vlastní umělé programy s umělou inteligencí. Jeden z příkladů je od uživatele webu twitch, který udělal umělou inteligenci, která se učí řídit auto ve hře GTA V.




V roce 2017 byl růst investic do firem zabývajících se rozvojem AI (Artificial Inteligence = Umělá Inteligence) o 141% větší než v roce 2016 a v roce 2018 se očekává další významný růst. Užití umělé inteligence je také důležitou součástí projektu Internet of Things (IoT, česky internet Věcí), což je projekt spojující nejrůznější zařízení přes internet, například chytrý telefon a domácnost nebo automobil.




5G síť

Velký krok vpřed čeká také mobilní internet. V roce 2018 se počítá s testováním a zaváděním sítě 5G, což je nástupce 4G (LTE). 5G sítě by měly dosahovat rychlosti až 20 gigabitů za vteřinu, což je 20x rychlejší než 4G. Nicméně hlavním trhákem 5G síťe není její rychlost, ale její odezva, která by měla být kolem 1 milisekundy.


Odezva 5g sítě bude mít obrovskou výhodu například u autonomních (samořídicích) aut. Průměrná reakční doba řidiče je totiž 0,4 až 1,5 sekundy, takže auta se sítí 5G budou reagovat 400x rychleji, než řidiči. U nás by se 5G síť měla začít testovat od září tohoto roku a Český telekomunikační úřad si na spolupráci vybral firmu Nokia. Testovat 5G bude ale například také Škoda auta, která s touto sítí do budoucna počítá.


Pro zajímavost, vývoj technologie byl oznámen už v roce 2008 společností NASA ve spolupráci s Geoffem Brownem a společností M2Mi. Takže trvalo 10 let, než se technologie dostala do testovací fáze.




zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 30. 03. 2018   |   Zobrazeno: 3847x

Témata článku:Rady a tipy

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.