Odhalme tajemství řetízků a přívěsků se symboly

Zavřete na chvíli oči a představte si svůj oblíbený symbol. Co vyjadřuje? Jaké k němu máte pouto? Proč je pro vás důležitý? Nosíte ho neustále u sebe, ať už jde o náramek či přívěsek se symbolem nebo jiný šperk?

Význam symbolických šperků pod drobnohledem

Přemýšleli jste někdy, proč se zrovna k tomuhle symbolu pojí jeho specifický význam? Odpovědi na tyto otázky leží hluboko v minulosti u starověkých národů. Symboly bývaly jednoduché, aby se dobře tvořily a malovaly a byly snadno rozpoznatelné.

Vezměte svůj symbolický přívěsek do ruky. Co cítíte? Nejspíše to bude klid, úžas nad jeho silou, propojení, nesmrtelnost, znovuzrození… A víte, že každý, kdo váš klenot uvidí, pochopí jeho poselství.

Nejčastější typy přívěsků se symbolem

Symbolických šperků existuje nepřeberné množství. Můžou to být kousky, které nesou význam, jemuž rozumíte jen vy a vaši nejbližší, nebo klenoty doplněné všeobecně známým znakem. Víte, které symboly jsou nejoblíbenější a co znamenají?

  • Srdce: na první pohled je téměř ve všech kulturách jasné, že se pojí s láskou. Věří se, že v něm sídlí cit. Symbolizuje ale také odvahu, bojovnost a sebeobětování. Darujete-li šperk se srdíčkem, rovná se to vyznání lásky.
  • Nekonečno: ležatá osmička představuje nekonečný návrat k začátkům. Při využití dvou barev symbolizuje dualitu věcí, které se navzájem doplňují a vytvářejí harmonický celek. Dnes ho chápeme i jako znak nekonečné lásky nebo přátelství, takže je dokonalým dárkem pro někoho milovaného.
  • Strom života: prastarý symbol inspiruje, uzemňuje a uklidňuje. Může představovat rodinu, její rozvětvení a pevné propojení. Někdo v něm vidí symbol života, růstu, plodnosti, znovuzrození, síly a stability. Náramek nebo řetízek s tímto symbolickým přívěskem vás spojí s vaší spirituální stránkou.
  • Karma: znak se k nám propracoval z buddhismu a hinduismu. Jednoduchý geometricky dokonalý kruh připomíná, že každá akce vyvolá nevyhnutelnou reakci. Karma osudově spojuje příčinu a následek.
  • Trojúhelník: další starý známý z hodin matematiky představuje proměnlivost. Pokud visí za špičku, odkazuje na mužskou energii, základnou nahoru zas symbolizuje tu ženskou. V jeho trojjedinosti se kromě kulturních a religiózních prvků ukrývá také kreativita, integrace a harmonie.

V posledních letech jsou trendy symbolické přívěsky v podobě zvířat. Tvrdí se, že takové šperky charakterizují nejvýznamnější vlastnosti zobrazených živočichů. Podlehnete kouzlu některého z tradičních symbolů, nebo budete nosit na krku propracovanou psí tlapku z drahého kovu?

 

zpět na seznam článků

Komerční sdelení   |   Publikováno: 29. 03. 2022   |   Zobrazeno: 3422x

Témata článku:Rady a tipy