Nejlepší hry roku 2018 běžící na blockchainu

Technologický pokrok prakticky nezná hranic a nové technologie mají dopad na prakticky každý obor. Ať jsou to finance, automobilový průmysl, nebo zdravotnictví, všude se nové technologie uplatňují víc a víc. Ani v tom herním (díky bohu), se pokrok nezastavuje. Pokud se trochu zajímáte o technologie, nebo aspoň občas čtete nějaké novinky, určitě jste zaregistrovali slovo blockchain.  Co to vlastně je ten blockchain?

 

Blockchain není hra – je to technologie, kterou mohou hry využívat. Hry pracující s touto technologií byly ze začátku vyvinuty především pro milovníky kryptoměn a celkově jako takový prostředek, jak dostat lidi ke kryptoměnám. Asi si říkáte, co tato technologie hrám přináší. Tak je to především transparentnost celého průběhu hry, potvrzování vlastnictví, decentralizace, atd… prostě to tvoří hry bezpečnější a více otevřené lidem.

 

O blockchain technologii by se dalo mluvit celé hodiny, ale kvůli tomu tu dnes nejsme. Dnes tu jsme kvůli hrám, které tuto technologii využívají. V posledních letech takových her vznikly již desítky. Pojďme se podívat na ty nejúspěšnější z nich!

 

HunterCoin

Logo a obrázek ze hry huntercoin

Historie her využívajících technologie blockchainu začíná projektem HunterCoin, který spatřil světlo světa v roce 2014. Smyslem hry je sbírat, tedy těžit, jednotlivé „mince“. Hráči se stávají lovci, z nichž každý se snaží sbírat mince umístěné na pomyslné mapě a ostatní se mu v tom snaží všemožně zabránit. Nechybí různé akční prvky jako výbuchy nebo pokusy zabít soka ve snaze zmocnit se mince.  Hra samotná vychází z tokenu projektu HunterCoin. Momentálně jde o jedinou plně nezávislou a decentralizovanou hru využívající technologii blockchainu. 

 

Spells of Genesis

 Screenshot ze hry Spells Of Genesis

Asi před rokem byla hra Spells of Genesis hitem sezóny. Na rozdíl od Hunter Coin je u ní blockchain zapojen jen do herního procesu. Děj se odehrává ve fantastickém světě Moonga, kterému vládne despotická dynastie Sayosian. Cílem hráčů je dynastii svrhnout. K tomu je však potřeba shromáždit určitý počet karet, tedy vytěžit určitý obnos „mincí“ obsažených v podobě blockchainu. Platí, že čím vyšší je karta, tím vyšší je i její cena.

Že, se jedná o mimořádně úspěšný projekt, dosvědčuje i skutečnost, že za poslední rok vydělala hra vývojářům zhruba 250 000 dolarů. Společnost k této hře vydala speciální tokeny, zvané „bitcrystals“, uložené v podobě bitcoinového blockchainu.

V současné době je hra dostupná v internetové verzi všem zájemcům, jejichž přístroje pracují s operačními systémy Android a iOS.

 

Beyond the Void

 Úvodní obrázek hry Beyond The Void

A máme tu další z her se zabudovanou technologií blockchainu, tentokrát bojovou strategii Beyond the Void. Děj se odehrává v daleké budoucnosti. Vystupují v něm lidé, kteří objevili speciální prvek zvaný CUBE, jenž jim umožňuje podnikat cesty do mezihvězdného prostoru. CUBE je velmi vzácný a drahý prvek, a proto se o něj svádí neustálý boj. Tokeny typu ERC20 Nexium, které se při hře používají, umožňují hráčům nakupovat různé věci do hry, které lze následně směňovat. Doporučujeme vyzkoušet!

 

Augmentors

 Screenshot ze hry Augmentators

Augmentors je první hra z oblasti tzv. rozšířené reality využívající technologie blockchainu. Hra připomíná známé pokémony. Jednotliví hráči vytvářejí různé postavy tzv.  augmentory. Ty pak můžete nakupovat, prodávat, vyměňovat nebo je nechávat bojovat. Augmentoři mohou nabývat různé podoby - lidské či v podobě kyborgů, mohou to být kladní hrdinové nebo zrůdy. Vývojáři vytvořili celkem 50 různých postav, každou s jedinečným designem a minulostí. Za tokeny zvané databits lze nakupovat zajímavé věci; různé nápoje, zbraně, postavy apod. Hra je velice hezky zpracovaná.

 

CryptoKitties

 Na obrázku je 12 různých druhů kryptokoček

Projekt nesoucí název CryptoKitties (kryptokočky) se stal senzací loňského roku. Středobodem je hračka připomínající tamagoči, kterou si mnozí z nás pamatujeme ze svého dětství.  Při hře to vypadá jako byste si pro potěšení koupili malé kotě, které se časem potká s jinou kočkou a mají spolu koťata, cryptokittens. Uživatelé mohou „kryptokočky“ bezpečně nakupovat, prodávat nebo s nimi různě obchodovat. Každá kočka je vybavena určitým genomem (s omezeným množstvím modifikací).

Při transakcích s kryptokočkami vše probíhá podle standardních zákonů trhu. Čím více úsilí vás stojí získat konkrétní kočku, tím vyšší je i její konečná cena. Cena kočky vychází z její „genetické výbavy“, která je znázorněna v podobě dlouhých čar zakódovaných v blockchainu.

Aplikace CryptoKitties dosáhla největší obliby mezi uživateli kryptoměny ethereum v roce 2017. Virtuální kočky se staly opravdovým trhákem, za který lidé utratili více než 12 milionů dolarů. Investice do kryptokoček byla svého času dokonce výnosnější než investice do akcií na burze.

 

BitQuest

Pohled na banku ve hře BitQuest

BitQuest nepatří mezi hry výhradně založené na koncepci blockchainu. Tato aplikace představuje veřejně přístupný server hry Minecraft. Ve hře BitQuest slouží jako odměna pomyslný smaragd. Lze jej získat tím, že ze světa sprovodíte nějakou nestvůru nebo vyměníte nějakou věc. Každý smaragd má cenu jednoho satoshi. Abyste jej získali, musíte smaragdy zanést do banky a vložit je, obrazně řečeno, do truhly, v našem případě do bankomatu. Teprve poté se satoshi ocitne v hráčově peněžence. Satoshi mohou být použity pouze v této hře. Myslím, že vysvětlovat, co je to Minecraft, není potřeba…

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 07. 01. 2019   |   Zobrazeno: 5756x

Témata článku:Hry

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.