Hra Fallout 4 recenze

Vyberte si velkou dovolenou nebo rovnou dejte v práci výpověď, protože je tu Fallout 4. K mání je jíž od minulého týdne a zde je slibovaná recenze! Nebudeme kritizovat, protože není co. Budeme hlavně popisovat, proč si hru pořídit. Dokonce si můžete pořídit celý set, kde je Pip Boy, který lze přes apku připojit přímo ke hře. Také existuje set, kde máte Mini Nuke a v něm jsou všechny Fallout díly, krom čtvrtého. Bomba navíc vydává zvuky!

Podívejme se však na samotnou hru. Bohužel nebo možná bohudík jede hra na trochu starším enginu, ač na plné detaily vypadá naprosto úchvatně. Pro někoho to bude jistě plus, protože díky dobré optimalizaci ji hratelně rozjedete i na slabších počítačích. Objevují se informace, že díky nevylepšenému enginu hra občas padá, npc postavy levitují nebo jiné chyby. Nám se nic nepodobného nestalo, hra nespadla ani se neukázala levitující postava. Je pravda, že se občas můžete zaseknout ve stísněném prostou, proto se nikam nesnažte lézt, je to zbytečné, protože všechny předměty jsou viditelné. Fyzika hry je naprosto v pořádku, postavy se pohybují velmi věrohodně a i tak umírají. Menší chybky se pak objevují při stavění objektů. Z neznámých důvodů nelze některé objekty položit na jiné nebo vyplnit mezery. To jsou však maličkosti, které se dají přehlédnout.

Příběh

Děj je zasazen do nukleární válkou zničeného Bostonu, ve hře jen The Commonwealth, která proběhla v roce 2077. Po 210 letech se probouzíte ve Vaultu 111, ve kterém vaše dobrodružství začíná. Díky vaší službě v armádě jste se dostali do vaultu těsně před výbuchem jaderné bomby. Po 200 letech se probouzíte, abyste zažil hroznou věc a zase na 10 let usnul v kryogenické buňce. Příběh schválně prozrazovat nebudeme. Jakmile se dostanete ven z vaultu, vaše cesta bude lehce lineární, kdy se dostanete do městečka plného raiderů. Potkáte prvního „Minutemana“, něco jako šerif dávných časů. Splníte pár úkolů a hra vám ukáže, jaké to je mít na sobě power armor a střílet z rotačního kulometu. S šerifem se dostáváte poprvé na místo zvané „útočiště“ (sanctuary), odkud začne vaše velké dobrodružství.

Vyrob si a starej se

Zahráli jste si Fallout Shelter na mobilu či tabletu? Pak budete mít menší náskok a povědomí o tom, jak se o osadníky starat. To je totiž obrovská novinka ve Falloutu. Máte vlastní pozemek, na kterém můžete stavět budovy, generátory, elektřinu nebo farmy. Na všechno budete potřebovat součástky, které seženete rozebíráním věcí v dané lokaci nebo sesbíraných po celém světě. Opravdu se vyplatí sbírat vše, co najdete. Tento odpad může obsahovat důležité součástky pro váš rozvoj.

K stavění také patří výroba věcí. K dispozici budete mít tři stoly pro kraftění zbraní, zbroje nebo lékárniček a jiných chemikálií. Pro power armor je speciální stanice, ve které můžete upravovat a opravovat zbroj. Hlavní pracovní stůl je bohužel nepřenosný a schováváte v něm všechny suroviny, také díky němu můžete vše stavět. Jakmile budete mít postavené základy a nebude vám svítit nic červeně, začnou se k vám hrnout osadníci. Můžete to popohnat i vysílací věží. Musíte také dbát na obranu osady před nájezdníky a mutanty. Takových osad můžete mít po celém světě několik a musíte jim pomáhat.

Svět a postava

Kochat se můžete otevřenou mapu, která nabízí mnoho vedlejších úkolů a rozdílné možnosti, jak je plnit. Hrát můžete na různé obtížnosti, od nejlehčí až po survival, který tak trochu nahrazuje hardcore mode, který můžete znát z New Vegas. Nenaleznete tu klasický systém karmy, jako v předchozích dílech, ale je to tak nějak očividné, i díky způsobu, jakým můžete mluvit s lidmi. Buď jste příjemní, sarkastičtí nebo velmi nepříjemní. Vaše SPECIAL's atributy prošli také velkou změnou. Základ tvoří 7 atributů, síla, štěstí, inteligence a další. Ty se pak rozvíjí do následujících 70 dovedností. Budou vám na to stačit vůbec úrovně postavy? Ano budou, na rozdíl od předchozích dílů není maximální level. Uvádí se však, že nejvyšší dosažené číslo je 65 535, po překročení tohoto čísla prý dojde k fatálnímu spadnutí hry. Všechny perky pak můžete mít vyplněné na levelu 310. Je toho tedy mnoho na zkoumání a vylepšování.

Opět se setkáte s několika frakcemi, z nichž hlavní je asi Bratrstvo oceli, Institut nebo šerifové. Je na vás, kam se přidáte a s kým budete bojovat bok po boku. Bratrstvo oceli je však opravdová síla a technologie! Co se týče nepřátel a monster, zůstávají poměrné stejní. Čekají vás nebezpeční super mutanti, nájezdníci, párači nebo Yao Guai medvědi. Nově však můžete narazit na vylepšené vojenské roboty nebo takzvané synthy, kteří jsou dílem Institutu.

Závěr

Mnoho zůstalo nepopsáno a nezodpovězeno. Zahrajte si však pár hodin této parádní RPG pařby a vše se dozvíte. Hra poskládaná z několika žánrů nebude dokonalá a je dokonce nezbytné, aby chyby obsahovala, protože jen tak se mohou vývojáři poučit do budoucna. Chyby Falloutu 4 jsou však naprosto nepodstatné a nijak vám nebudou bránit ve hraní. Podstatné jsou všechny nové prvky a příběh, který vás chytne.

Hru si můžete pořídit a stáhnout na Steam – Fallout 4

Systémové požadavky

 

Minimální Doporučené
Operační systém   Windows 7/8/10 (64-bit OS)   Windows 7/8/10 (64-bit OS)
Procesor   Intel Core i5-2300 2.8 GHz/AMD Phenom II X4 945 3.0 GHz   Intel Core i7 4790 3.6 GHz/AMD FX-9590 4.7 GHz
Paměť RAM  8 GB  8 GB
Místo na disku  30 GB

 30 GB 

Grafická karta  NVIDIA GTX 550 Ti 2GB/AMD Radeon HD 7870 2GB  NVIDIA GTX 780 3GB/AMD Radeon R9 290X 4GB
Direct X  11  11

Raketka hodnocení: 9/10

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 18. 11. 2015   |   Zobrazeno: 6114x

Témata článku:Hry

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.